Jump to content

V2

sledgehammer

Önerilen İletiler

gönderildi
Manifesto, 7/27/2025 - 10:44 PM yazdı:

en sevdiğim

loki01, 7/27/2025 - 10:21 PM yazdı:

Troll dolacak.

Açıklık getirelim ciddiye alanlar her yerde olacağı için ciddi kişiliğimle de yanıt vermeliyim yönetici olarak... :kek:

Bu senaryoyu SAMP'ta şuradan yaşamıştım o yüzden artık gerçekten dediğime inanabilirsiniz, Vice Roleplay'ın ilk zamanları düşük bir oyuncu sayısı ama muazzam sevdiğim bir kitleyle (ViceV'nin bu yılki ne olursa olsun servera girmeyi bırakmayan v1 ve şu an v2'ye hazır olan kitlesi gibi) geliştirmelerimizi aylarca sürdürdük. Sonra süreci tamamladık, yavaş yavaş yukarılara adım atmaya başladık. v2, v2.1, v2.2,

Sonra; "her şeyimiz harika, sistemler oturdu, roller süper, hadi biraz etrafa açılalım." dedik.

SAMP'ın ilk zamanlarından beri oynuyor olsam da öncüsü ben değildim(o kadar fosil dinazor değilim diye sevinmeliyim neyseki) ancak bu adamlar bu oyunu zamanında, o zamanlar Forum RP / Fantasy RP ortamlarına gidip "bakın GTA'da Roleplay var böyle böyle polis mafya oluyorsunuz" diyerek tanıttı, şu an bu ortamlara giriyorsanız o öncü işin sayesinde gelişti bu iş. Elraen/Eightborn dediğimiz adam bile zamanında SAMP'da trollden halllice görülen UnVita gibi sunucular açıp kapıyordu 2012'ler gibi. (pek tutturamıyorlardı ama olsun)  Tutan halini de zaten bugün FiveM değil de başka ortamda olmasına rağmen yüksek sayıdaki troll kitlelerden görüyorsunuz, bağlayacağım yer de bununla ilgiliydi zaten, devam edelim.

Bu forum RP'lere, hatta Warband forumlarına bile "Gelin burada rol yapın" diyerek kemik kitleler çekildi. SAMP'a "Freeroam/DM" yapmaya giren, Foko'dan, Kokys'den, Minimissions'dan çıkmayan adamlar, MTA'ya ralli yapmaya girenler "Roleplay neymis lan?" diyerek ortama adım attı.

Ve burada kritik bir şey var yılların verdiği roleplayer tecrübesiyle söylüyorum; Sen bir adamı MTA'dan, Freeroam'dan, zindanın dibi zindandan da getirsen, o adamın kafası çalışıyorsa er ya da geç harika bir rolcü olacak. Bu adam kendini geliştirebiliyor mu, doğruyu görünce anlıyor mu, çıkarım yapıyor mu, gerçekçi rol mentalitesiyle beraber yaratıcı olabilmeyi/üretebilmeyi/ezberin dışına çıkabilmeyi beceriyor mu? (Koyduğu virgüle, karakter adına kadar da LSRP'e vs özenen rolcüler bunu pek beceremiyor maalesef) 

Zaten bunu yapıyorsa dediğim gibi değil MTA, Freeroam, sokakta gezen adam, FiveM, zindanın dibinden de gelse max 3-5 aya iyi bir kıvama gelir, ortamda yer bulur. Vice Roleplay SAMP'a dönüp baksanız Vendetta'yı hatırlayan 30-40 kişi varsa, yönetim ekibinde bugün ortamı şekillendiren, 200 sayfa karakter hikayesi yazan, üreten, inanılmaz kurgular yapan adamlar belki MTA'dan gelmiştir belki role direkt Vice'da başlamıştır. 

Kaldı ki, adı "FiveM" olmayan ortamların dahi rol kalitesi ortadayken, bu gereksiz algıyla ilgili böyle bir yazı yazmak gerekiyordu ve iyi de oldu.

Elbette şuna katılıyorum, 2+2 = 4, FiveM rol kalitesi/"roleplay kavramı" harika mı? Hayır değil. Ama şahsen geçmişinde FiveM olup da rol kavramını/karakter yönetebilmeyi çok iyi kavramış tanıdığım harika rolcü insanlar da oldu. (Bizim text kitlemiz akşam selam vereceği karakteri bile discorddaki kankisi arasından seçip tüm rol planını OOC yaparken) 

FiveM bugüne kadar büyük oranda kötüyü gördüyse, buna alıştıysa, servera adım atan level1 crook roleplayer etrafında/önünde/serverın tepesinde "iyi rolcü" olarak lvl50 troll'ü gördüyse o adamın suçu değil. Bu kıyası da yine gidip SAMP'la yapabilirsiniz. Vice'a kadar açılan x, y, z, bizden sonra var olanlar dahi hiçbir şekilde "iyi rolcü olmayı/hikaye üretebilmeyi/yaratıcılığı/gerçek zamanlı roleplay" yapabilmeyi sürekli kendine öğütlemediğinden o sunucular da zaten -birçoğu- bir noktaya neredeyse varamadı. Burada olay Vice'ın ne olduğu, ne istediği, Vice kitlesinin neyi ittiği, geleni neye uyarladığıdır. SAMP'ta da 6 yıldır böyle oldu ki 6 yıl boyunca halen açık kalabilen, akşamları 400+ player çeken, Community'nin devamlılığını sağlayan bu oldu (ben aylardır gtaV'le uğraşıyorken bile) Vice markasının da devamlılığını sağlayan o yüzden bu mentalite olacak. Bugün discordda herhangi bir insanın dahi 2020-21 SAMP/Vice Prime'ı diyerek anlattığı, günlük 1500'e yakın insanın girdiği, akşamları 600-700 online'ı aylarca sabit oynattığımız dönemde her sokakta rol yapan "iyi rolcüler" vardı. Tek tük troller illaki vardır ancak, +600 +700 sayılarıyla da bugün bile ismi anılan 15-20 tane farklı birliğin aynı anda aktif olduğu bir dönemden bahsediyoruz. Haliyle, "yüksek sayı = troll" algısını zaten biz orada tarihe gömdük, FiveM neden farklı olsun?

"troll mü? gelsin en sevdiğim" den kast ettiğim şey aslında bu. Dediğimi anlayabilen oyuncular zaten mentalitemi bilirler arada da konuşur laflarız, dümdüz oynayan adamlara ya da sağdan soldan kankisinden duyduklarıyla, x y z rp ortamlarındaki şehir efsaneleriyle kendini Vice'a/bize/bana karşı doldurana oturup Mevlana da sabaha kadar mesnevi okusa o adamın fikri değişmez, bakış açısı sabit insana laf da anlatılmaz. O yüzden anlayabilecek kişiler için böyle yazılar yazmayı severim. 

Az çok çevrenizde muhakkak şahit olmuşsunuzdur, oyunu "rol yapmak/eğlenmek/keyif almak" için oynayan kişiyle, "çok bildiğini sanan/harika rolcü, x rolünün süperi, konsept öncüsü, 30 kişi etrafına toplayanı/herkesi tanıyanı" tipler genelde eğer biraz yanlış bir insana evrilirse sunucuya/ortama yük olmaktan başka bir işe de yaramaz ayrıca. 

ShyR, 7/28/2025 - 5:05 PM yazdı:

Bize sunulan sistemlerin güzel olduğunu herkes biliyor, çoğu sunucu platform değiştirerek hata yaptığını zanneder ancak bu sunucunun anlattıklarıyla uyguladıkları mantıkla uyuşuyor. BU sebeple platformun kolaylıklarından faydalanarak harika bir proje önümüze çıkardıklarını düşünüyorum, IC olarak rol yaparken bu sistemler işimize yararken çok fazla zevk alacağımızı düşünüyorum. Hepimiz için hayırlı olsun 

Bunun da anlaşılabilmiş olması muhteşem. Biz size 1 sene önce de şu an serverın belkemiği olan yetenek sistemini, zekayı, statüyü anlatıyorduk. Serverdaki her şeyin craftlanabileceğini, üretim sisteminin öncü olacağını, oyun içerisinde rol yaparken aynı zamanda "oyun oynanabileceğini" haliyle yavaş yavaş mümkün hale geldi. Siteye koyacağımız ekstra özelliklerle -hatta geçem dönem belirtmiştik önümüzdeki yıllar içerisinde web üzerinden dahi karakter yönetebileceksiniz/oynayabileceksiniz- diye.  Kafamızdaki ideal projemize yaklaşıyoruz, hep beraber daha iyiye.💯

• 4 hafta sonra...
gönderildi

maalesef süreç sekteye uğradı... v2 tam açılış sonraki aylara kaldı. "GTA5'de server işi zor Vice bile zorlanır." diyen arkadaşlara bu kadar emin konuşmayın derdim. V1'in başında, GTA5'de  bu işler gerçekten zormuş süreci iyi kötü gören biri olarak kabul ediyorum. Vice Roleplay (V) mevcut durumun içinden sıyrılıp vaat edilen oyuncu sayısına ulaşırsa /bu kadar güçlü rakibe, alternatife, bir ton soruna rağmen/ bu cidden tartışmasız büyük bir başarı olacaktır.  İki platform değişikliği yaşandı birkaç sorun yaşandı diye Vice'a sövüp sayıp bir daha düzelmez kafasıyla ban yiyenlerde çok pişman olacaktır. 

Ben şahsen Vice'a inanıyorum GTA5'de V1 bile çok eğlenceli/harika zamanlar olarak geçmişken V2'de daha iyilerini görürüz diye düşünüyorum. (500+ 600+ belki de şartlar çok musait olur, +650? +700?) 

Oyuncuyu tutabilecek/sevdirebilecek bir yetkili ekibi olursa 500+ oyuncunun zevk alarak V2 döneminde oyunda kalacağına inanıyorum. Ekibe son katılan viceguylarda bu potansiyel bence çokça var. Keşke herkeste olsa tabi. V2 gibi önemli bir süreçte oyuncuyu küstürecek/kaybettirecek yetkililer ile muhattap olmaz umarım kimse. Bu konuda endişelerim var.

Görüşmeye katıl

Şimdi yayınlayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömüldü.   Bunun yerine bağlantı olarak görüntüle

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

• Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Terms of UseGizlilik Politikası